Bikram Yoga, Oslo

Mitt första pass

Jag får ont i mitt knä när jag kutar. Jag ska åka vasaloppet i Februari. Jag vill göra bra ifrån mig. Jag kan inte åka skidor.

Dröm scenario?

Jag läser inlägget för dig? Höger klicka och öppna i ny flik här -> Bikram Yoga

Efter att jag bestämde mig att köra vegan, köpte jag en bok. Den heter Eat and Run , av Scott Jurek. han är en av världens förnämsta ultramaraton löpare. (Distans över 42,195 km). Samt att han är vegan. Anledningen att han är en sådan makalös distans löpare, är tack vare skidåkning. Som ung började han intressera sig för skidåkning, och alternerade sin träning med löpning, när snön inte var till stedet. Fantastiskt bok.

Redan innan detta hade jag bokat vasan. Men varför Yoga? Scott Jurek skriver i sin bok om fantastiska fördelar med yoga som alternativ träning för konditions idrott. Det handlar om att bygga stark bål.

En vän, tar med mig på utomhus yoga. Jag blir som sagt frälst. Utomhus i all ära, men vädergudarna är för mig svåra att kontrollera. Av en slump hamnar jag på Bikram yogas, Facebook grupp.

Till saken.

Bikram Yoga

Yoga. Denna fantastiska tränings form. Helvetet på jorden på en kvadrat meter. Jag vill lära mig historien om Yoga, den är fantastisk gammal.

Jag bestämde mig på Fredagen, att i morgon kör jag. Försökte boka, misslyckades, skickade mail, fick svar av personalen – kom hit.
Klockan ringer 07:00 en Lördag (När blev jag den här snubben?), jag får inte äta två timmar innan. Knappar in på min Iphone vart jag ska gå. Borstar dom vita, tar på mig mina skor, på med hörlurar och ger mig ut i ett regn ruskigt Oslo. Dött. Det är väldigt dött i mina kvarter under min promenad ned mot Bislett stadion. Går vilse, men är ute i såpass god tid att jag ändå är framme innan öppning av studion. Stirrar in i en fontän som är utanför, det är väldigt lågt tryck och det är ett skulpterat barn i pölen. En tjej står några meter bort med en matta ihop rullad under armen. Vi gör allt för att inte se på varandra. En kvinna kommer lite längre ned på gatan, hon går upp mot porten och ser inte mig. Fast jag är en meter bredvid. Hon vrider om nyckeln och ser på mig och ler.
– Ska du in? Frågar hon.

Jag nickar, och följer med in, jag håller upp dörren och tjejen som också ler mot mig. Vad kommer hända, hur ser det ut? Vilket språk ska jag tala. Vem är jag?

Nere i receptionen, står en kvinna med mörk hudfärg. Jag frågar om hon talar Svenska, det blir rätt krystat och jag försöker behålla lugnet. Hon talar Engelska och förklarar att jag ska komma runt disken och fylla i några papper, samt träffa yoga instruktören. Jag hälsar på henne, och inser att det är hon som öppnade dörren. Hon heter Gro och förklarar för mig vad som ska ske.

– Hur det än känns får du inte lämna rummet. Gå inte ut för hårt, ta det helt lugnt och försök förstå vad som sker. Koncentrera dig, och se på dom runt om dig. Det är 40 grader vart i rummet och det är en luftfuktigthet på 40%. GÅ INTE UT UR RUMMET.

Jag antar din utmaning fröken Gro.

Jag köper 10 dagars introduktions kurs, hyr en matta och en handduk. Vad har jag gett mig in på?

Efter att ha dragit på mig, bekvämare utstyrsel, glider jag ned mot Madame Gro. Hon tar med mig till salen, och visar att jag borde ligga så nära exit som möjligt. När dörren glider upp kommer värmen skjutande mot mig! Det kastas en varmvind i ansiktet! Lukten av hockey omklädningsrum slår distinkt mot näsborrarna. ”lektionen” ska vara i 90 minuter. Helst ska hen befinna sig i salen minst 20 minuter innan ”lektionen” startar. Jag är inte ens först. Jag lägger mig ned och vilar.

Efter ca 20 minter, andas med näsan, inte tänka på något, stirra i taket tid. Hörs:

– Welcome every one. Lampan tänds och Gro är inne i salen.

-Today we have a new student, Robert. Welcome.

Det är ca 30 personer i salen med speglar. Det är tre män, + mig, och uppskattningsvis 26 kvinnor.

Första övningen- Det är en andnings övning som är super knepig. (Efter Fyra pass, jag fattar fortfarande inte) Meningen är att hen knäpper fingrarna under hakan, armbågarna ihop och tar ett djupt andetag från halsen. Detta gör att ett ljud framkallas, samtidigt ska armbågarna lyftas. Andas in, in, in, in, in, in. Andas ut! Samtidigt som huvudet ska tryckas bakåt, och ut pusten ska ske med halsen, och höften fram, rak rygg, raka knän, bak med nacken, ta i, andas ut! UT,UT,UT. Sänk huvudet sakta samtidigt som ni andas in. Denna övning gör att det låter som alla helt plötsligt kom från en annan planet! Som att vi landat där tillsammans för att enas och skapa en ny civilisation, av massa galna bastu älskande varelser! IN! Detta pågår en stund och jag känner mig så, himla himla vilsen.

– Come on Robert! Lower your shoulders, you can do it, come on, breath!

Efter ca en timme av grejer…

källa: http://laughsweatlovevegan.wordpress.com/2011/03/09/bikram-yoga/

är jag helt slut. Totalt tom. Bara en halv timme kvar.
Tömningen av huvudet under denna halvtimme är fenomenal. Istället för att irritera mig på, människor som går på gatan, i simbassängen, på bussen, på Facebook, ni vet. Tänker jag istället på vart har jag egentligen min höft i denna ställning, fördelar jag min vikt på hälen? Varför är det så svårt att få ned knät i marken i denna ställning. Hur fanken ska jag få ned min rygg i marken här? Samtidigt som det är varmt och skönt. Delad energi.
Jag biter ihop. Jag har gått igenom krig förut. Allt sitter i huvudet.

Tempot går ned, och det börjar handla mer och mer om att strecha ut ordentligt. Några situps, där, lite sträckning där. Huvudet känns i alla fall lugnare. Tar det lite lungt i backbends då jag känner mig svimfärdig. Någonstans där inne har jag på känn att detta kommer avslutas med att vila på rygg. Den mentala bilden är min räddning.
Gro släcker ned, tackar klassen för en fantastisk stund, passar på att säga:

– Thank you Robert, you did amazing.

Rätt nöjd, ligger jag och halv sover på ett hockey luktande golv, mitt i Norges huvudstad, på planeten jorden, mitt i universums, komiska spel.

Nya vanor.

Var inte rädd. Alla har sin första dag.

-KRJ

 

2 kommentarer

Kommentera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.