Bröllop, Saarijärvi, Finland Del 2

Bröllopet

Del 1 här. Vart är Miikka? Vi strosar runt på gården och spanar in läget.

– Hur hitta dom det här? Det är frågan vi alla ställer oss.

Vi möter lite människor, tar i hand är lite osäkra på vilket språk man ska tala, försöker klura ut vem som tillhör vem och hur alla sitter ihop. En bil rullar in och jag kan se Miikka.

– Du ska få stryk, skriker Mr Manhattan

P1050713

Gården
P1050715

Kaleb, Miranda och Miikkas mamma

P1050716

Insidan

P1050717

Vi hjälper till med diverse sysslor. Vi slår upp några skyltar, vi arrangerar koppar, med fat och servetter, vi blåser upp ballonger och hälsar på massa sköna finnar.

P1050720

Stallet som nu är ombyggt till festlokal
P1050718 P1050721

Jag och damen har blivit placerade några kilometer bort från gården. Vi ska bo i en gammal skola. Ägaren heter Pävi, och vi glider bakom henne i våran röda Polo. Det såg ut såhär…

P1050767

P1050768

Vårt sovrumP1050771

Utanför huset

Inte alls pjåkigt.

Efter vi har installerat oss tar jag och gumman en liten road trip in till Saarijärvi, för att ta ut kontanter och köpa batterier… P1050740

Bra jobbat Miikka.

Vi tar oss tillbaka till herrgården där det är bestämt att vi ska basta. När vi kommer dit möts vi en två nya svenskar, dom heter Milla och Karl. Super fnittriga, karismatiska människor med sprudlande energi kommer vi till insikt att dom också ska bo på skolan. Jag och Miranda hoppar in i en Volvo och åker med Miikka, Kaleb, Mr Manhattan rakt ut i skogen. Det guppar och studsar väldigt när vi glider in, ibland är det kryp hastighet då det är snårigt och lerigt. Efter ca 7 minuter är vi framme och går vidare in i skogen. Jag ser en grå trästuga i dungen och riktigt längtar till att känna värmen…

P1050755Finsk ved eldad bastu

P1050754

Sjön

P1050756

Vi bastar nakna. Efter en stunds bastande rusar vi ut och kastar oss i sjön! Bada naken är bland det bästa jag vet. Vi tok simmar ut och bygger upp puls, vi ylar för full hals ut i den finska skogen! Vi är i denna stunden MÄN. Efter lite bastande och mera simmande och vrålande, kommer ett gäng kvinnor. Det är brudtärnorna som också vill basta. Vi står nakna nede vid sjö kanten. Dom kastar av sig alla kläder och går in i bastun. Vi får klä på oss och gå hem.

– Vill inte gärna ha några hjärna spöken imorgon, säger gummen.

Innan vi ska knoppa, har Mr Manhattan något han vill visa oss. Han har utforskat lite kring gården och funnit denna plats… P1050760

Dagen efter är det uppställning 07:30. Jag är rejält sliten. Vi äter frukost, grälar och lyckas planerar lite med Milla och Karl. Jag går ned och tar ett naken bad. Vi åker bort till lokalen för att arbeta. Går igenom att alla fått tallrikar på sina platser, att alla är utplacerade etc. Efter det frågar vi en kille som heter Hannu om vi kan hjälpa till. Han ler och plockar fram en låda med potatis.

– Ni kan tvätta dom här, säger han och ler brett. Lägg dom i den här kastrullen bara. Vi kör 20 frågor och är igång. Efter ca 30 minuter inser vi att ingen tar hand om kokningen. Det skulle förmodligen vi också göra då. Hur som blev potatisen okej.

P1050775

P1050724Ännu en bastu

P1050730Klockan slår och det har blivit dags för bröllopet.

– Kommer jag till helvetet om jag kissar på kyrka väggen? Frågar Mr Manhattan

Miikkas far är präst. Sex stycken bröllops gäster är präster. Miikkas bäst man är präst. Ceremonin hålls av Miikkas pappa… P1050802

Väldigt vackert. Efter en stund, ser jag att det står två ljus tända. Efter dom sagt ”ja”, kommer dom med ett ljus som dom håller tillsammans. Dom tänder det med hjälp av ljusen och sätter det i mitten. När två blir en. Det blir nattvard och dom rullar ut.

Väl tillbaka på gården ska det skålas. Det nya brudparet ska bli firade med en sång av vår nya vän Kaleb. Så inför 120 personer ute på gården, klingar han iväg på sin gitarr och sjunger hans och Miikkas favorit låt.

Efter det blir det kram kalas, med alla på led och krama dom nya kära.

Vi har kommit fram till middag och underhållning.

Jag och Miranda har blivit placerade med väldigt härliga människor och stämningen är god. Det finns till och med vegan mat och vegan tårta.

Efteråt blir det dans med live band, och stort dans kalas utbryter.

Milla som bor i skolan med oss är typ syster med en vän och före detta anställd jag har haft.

Det ska kastas blommor till kvinnorna, Milla nyper dom och är nästa som ska gifta sig. Jag står och samtalar med en annan vän från Ålands tiden när det är stor uppståndelse kring männen. Det ska kastas något blått band. Jag kliver in i leken och nyper den lungt och kallt.

– Nu är det du som ska gifta dig härnäst!

In på småtimmarna sätter vi oss i bilen och åker tillbaka. Festen är för oss över. Dom andra fortsätter med öl, sprit och bastu. Dagen efter städar vi undan, kramars farväl och tuffar ned till Helsingfors igen.

Tack. Tack för att jag fick komma. Tack för att ni var få fina. Tack för allt. Tack.

-KRJ

P1050790

Kommentera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.