Hampi, Karnataka

Hampi
Från Goa, Candolim tar vi oss vidare med natt buss till Hampi, i Karnatakat. Vi har bara hört lite rykten om denna plats och läst lite kortfattat om vad det är. Hampi är en ruinstad och på 1300-1600-talet och en bit in på 1700-talet var det Indiens huvudstad. Förväntningarna är ljumna. Redan vid 5-tiden på morgonen vid sista kisspausen med bussen är det en liten man som visar mig vägen till toaletten. När jag är färdig berättar han att när vi kommer fram till Hampi kommer det att vara totalt kaos, men han kan ta hand om mig och visa mig boende för 10 rs. Jag väljer att lita på honom. När vi stiger ut ur bussen ca 06:30 håller solen på att gå upp och jag har precis fötts på nytt. Ca 25 auto rickshaw chaufförer står och väntar på alla turister (endast vita). De står som uppradade på led ca 35 meter bort. Min kille står tillbakalutat och vinkar lite kaxigt mot mig. Jag gillar han. Plötsligt rusar alla mot oss i full galopp viftandes med kartor över området. De råder vild förvirring och jag känner att vi gjort rätt. Lite övertalning krävs för min dam, men sedan far vi iväg. På vandrarhemmet han tagit med oss till möter jag en Iranier/Tysk och hans flickvän. De reser från Mumbai ned till södra Indien tillsammans under 3,5 veckor. Vi äter frukost och pratar om resor. Vi bestämmer att slå följe under dagen.
Hampi.
Att Hampi är ruinstad ger den den extra kryddan och ger den turister. Men naturen, vibben, känslorna, utsikterna, människorna, äventyren, sjöarna, gudarna, templen, maten gör att du om du har vägarna förbi borde fundera på att åka hit. Vi tar in på vandrar hemmet Archana, det kostade oss 700 rs (90sek) har inte riktigt kommit in i att pruta på boenden. Auto rickshaw killen heter Manju men han kallas för Solei. Det betyder sol på franska men myggan på språket i Karnataka. Under två dagar förgyller han mitt liv. Den första dagen är den bästa dagen i mitt liv. Tyskarna har en annan guide en kille som ser ut som Dave Chapell men som säger vi skall kalla han Patrick. Jag hävdar att Hampi är en helig stad. Det finns 81 stycken tempel/sevärdheter i Hampi. Väldigt mycket är originalskick och det mesta är byggt i sten och svart marmor. Det går en flod genom staden där de försökt att bygga en bro 4 ggr, men varje gång har den rasat. Sista gången var för 2,5 år sedan. 23 dog. Floden är ca 30 meter bred och 140 meter djup. Detta enligt 3 källor. Det är undervattens tempel överallt. Det tros finnas väldigt mycket som inte har blivit upptäck ännu så det finns arkeologer som fortfarande söker. Nästa år skall ”byn” vi bor i rivas eftersom det är byggt ovan på tempel.
Känslan när vi slussas runt i staden är magisk. Vi färdas genom ett landskap av palmer, risfält, sockerrör, berg och sten allt som saknas är några dinosaurier som står och skumpar. Överallt är tempel och gamla stenbyggnader, vilda apor och en elefant som vaktar huvudgatan. Det är så vackert att jag vill skratta och gråta allt på samma gång. Jag kanske inte sett så mycket men jag vet att denna plats kommer vara med mig väldigt länge. Människorna jag möter har alla ett leende på läpparna, de hälsar glatt vart jag än är och de känns som att gud är i luften. Dag nummer två åker vi över till andra sidan och ser på mer tempel. Vi vandrar 533 steg rakt upp för ett berg och kommer upp till ”Monkey tempel”. Jag träffar en ung indier som berättar att de är ”Hanumans” tempel guden över styrkan. En apman. Utsikten är helt fantastisk och jag önskar verkligen att alla skulle få se detta. Efter att varit här en stund åker vi till ”The lake”. En helt gudomlig plats som aldrig blivit torr.
Människorna i byn dricker det här vattnet får jag berättat.
Landskapet runt om är stenar stora bumlingar som är staplade på de mest bisarra sätt. Dagen innan fick vi förklarat på frågan hur de kan se ut som de gör med alla stenar:
–Stenarna har kommit från en vulkan, det är så de hamnar på detta sättet.
–Men var är vulkanen?
–Det finns ingen.
Jag har lyckats fiffla bort ca 150 bilder men några smakprov:

P1000862

P1000936

P1000967

Jag och Jascha (tysk/iraniern) sticker ned i ett av templen i några mörka gångar. Detta är precis som Indiana Jones utbrister jag. Det visar sig sedan att någon av Indiana rullarna är inspelade i Hampi. Jag är så sjukt lyrisk.
Vi drar till Hippieparadiset Gokarna.
-KRJ

 

P1010155

1 kommentar

Kommentera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.