Backwaters, Kerala

Backwaters, Kerala
Vi möts upp igen.

Efter Mangalore tar vi nattbussen till Kochin i Kerala. När bussen hämtar oss utanför resebolaget ligger på vår plats en mycket berusad Indier. Mannen som håller i spakarna säger åt honom att ta sängen ovanför. Lite små nervöst kryper vi ner under honom och ber att toalett stoppen skall tajmas väl med hans kroppsliga begär. Bussen är en mix av stolar och sängar, sängarna är byggt på vinkel så fötterna ligger under sängen framför, de finns ”lakan”, kudde och filt. En liten hylla för bagageoch fönster som öppnas från båda sidor. De ser ut som en koja.  Efter en stund är de 20 minuter matpaus. Jag tok slocknar och vaknar av att en man säger till mig att vi är i Kochin. Helt plötsligt är
vi på gatan. En ”tuckis” chaufför visar vägen till toaletten, damernas är upptagen lite märkligt tänker jag klockan 05:30. Lampan tänds och en väldigt förvirrad man kliver ut. Alla behöver tak över huvudet. Miranda kliver in jag håller vakt och ser en kolsvart sju centimeter lång kackerlacka. Tuckis tar oss till buss stationen. Vi skall ned till Alleypey och möta tyskarna. De finns något som heter ”backwaters” de görs mellan Alleypey och Kollam. Jag har läst om detta och enligt mittresemagasin jag köpte i Malmö skall detta vara nummer 6 på topp 6 listan av saker att göra i Indien. Min lyrik är mild då jag föreställt mig detta i mitt huvud.
Väl framme efter en halvstirrig buss resa, frågat fem personer vart Alleypey är någonstans, bett desäga till när de är etc. Tyskarna skulle skickat mail igår och berätta vilket hotell de bodde på och vart vi skulle mötas. Jag kollar min mail med jämna mellanrum men ingen instruktion. För finans i Alleypey finns de en sak som gäller: Turism. Överallt är de tuckischafförer, guider, båtägare, ”turistbyrå”, restauranger och boende. I guideboken står de ”På main road ligger D.T.P.S (nånting) turist byrå” men i verkligheten ligger de ca 15 stycken på mainroad. Bokstavskombinationerna är D.T.T.S, D.T.S.P etc etc. De påstår sig alla vara govement och de säger att alla andra är fejk Den vanliga prövningen när Indien besöks. Jascha sa till mig: I Afrika där går de fram och rånar dig, i Indien är allt ett mind trick.
Efter frukost, lite skuggvilande och häng med en ryss, kommer tillslut ett mail. Vi möts upp och tar en ”färja” till Kollam. Färjan tar 8 timmar, de är precis vad de låter som. En färja som sakta tuffar på en flod. Vi sitter på däck med några andra turister och njuter av den vackra naturen. Timmarna går vi stannar för lunch, Thali: Thali är som en buffé tallrik med olika saker, Papad: ett hårt bröd, olika såser och ris. Ibland med Chappati: Mjukt bröd. De slänger upp och tar för givet att
alla vill ha. Miranda får en stor skopa ris och en gulsörja. Inte så lyrisk efter Sea view tofun. Vi tänker att detta ingår i färjan men får betala 200rs per skalle.
Mer tuffande, mer fåglar mer badande indier, mer träd, gigantiska fiske håvar, lite statyer men framförallt ett fantastiskt lugn. Vi närmar oss slutet och får skriva i en gäst bok. Mannen med boken berättar för Jascha om ett gästhus han vet i Varkala. Vi går i land i Kollam, tar bussen till komakullakomma nånting, byter där och åker till Varkala by. Käkar middag för 50rs, åker vidare ned till Varkala strand.

 

P1010241
Bråkdel av alla båtar som vill göra affärer.

P1010255

P1010282

P1010289
Thali

P1010315

P1010290
Dagens transport

-KRJ

P1010318

Kommentera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.