Dag 4

Onsdag

Vaknade upp i skogen och inget regn hörs mot mitt tält. Lyriska nivån stiger och jag ser fram emot att komma ut på vägen igen. Natten har jag spenderat 30 meter in i skogen nära en skutbana. Kastade några päron och en mosad banan utanför tältet så jag var lite nervös för grävlingar när jag somnade. Det hjälpte tabletterna mig med och 11 timmar spenderades i rodelställning.

Kom iväg i rask takt och mitt första mål under dagen var att nå Tived. Jag hade hoppats på lite enklare förtäring och går sonika förbi en skylt med en kaffe kopp. Den ledde denna gången sju kilometer åt ett håll jag tolkar som fel. Hittade dock en mysig sjö och solen sken med sin närvaro. Här blev det istället smör, tortilla, jordnötsmör och några bananer istället. Fantastiskt i sin enkelhet.

P1080911

P1080912

Tived var 10 minuters promenad utan någon större lycka mer än fantastisk utsikt.

P1080907

Efter ännu en stunds knatande så slår fröken rastlöshet till rejält och jag bestämmer mig för att ta ett avbrott mellan beat boxandet och sjungandet. Jag tar en siesta. När jag legat här vid väggrenen en liten stund hör jag en bil som saktar ned och stannar. Jag ställer mig upp och blir lite små nervig eftersom ja det kan ju vara vem fan som helst. Ut kliver en äldre herre mitt vitt hår och väldigt lugnt tempo. Jag ställer mig bredvid bilen och inväntar herrns intiativ. Han börjar prata med mig och det visar sig att vi har en hel del att gå igenom. Mannen heter Lasse han är 75 år gammal och har haft två strokes. Förträfflig gentleman som gärna delar med sig och berättar anekdoter från sitt liv. Främst berättar han om sin yngste son som är 23 år gammal. Gift med en brasilianska och före detta sjökapten. – Han har sett hela världen, säger Lasse med ett brett leende. Vi står och dribblar med varandra i ca en timme. Vilken man han är och jag är så djupt tacksam att vi fick mötas. Jag har en känsla av att Lasse känner samma. Jag frågar honom nyfiket hur det är att vara 75 år gammal. Vad har jag och se fram emot? Det är väldigt ensamt säger han. Jag kan verkligen förstå vad han menar. Tror det är viktigt att lära sig ensamheten samt att fylla den med så mycket kärlek man kan. Han saknar sin gamla utgående hund mer än sin fru, vilket jag också finner minst lika intressant. Vi tar i hand och tackar varandra för tiden.

Visslandes tar jag mig framåt igen och har nu tagit sikte på Askersund.

P1080909

Efter några plågsamma kilometrar kommer jag fram till en backe som Lassa berättade för mig hette supar backen. Här brukade gubbarna förr i tiden alltid stanna för en sup innan dom besteg besten. Jag små ler lite och ångrar att jag inte har sprit på vagnen. Det lustiga är att innan jag träffade Lasse gick jag och bad om att denna dagen få kärlek och visdom i min uttråkighet. Plötsligt i botten av backen tycker den svarta pickupen upp framför mina ögon. Det är Lasse som tvättat bilen färdigt och vad jag tror saknade sin kumpan från tidigare.

– Hoppa in, säger Lasse

– Självklart!

Han tar mig de sista sju kilometrarna in till Askersund.

-Du va hungrig? Frågade min nya vän. Han tar med mig till Scandic hotell och bjuder på den sena lunchen. Vi avnjuter måltiden tillsammans och han berättar den ena anekdoten efter den andra. Jag har lärt mig massor av denna mannen och känner att om jag åker hem nu så är jag redan fylld av äventyr och en gnutta visare jag var innan jag vaknade imorse. Efter lunchen bestämmer jag mig för att ta en natt på detta hotell där även frukost och spa ingår. När jag skriver detta har jag kurerat mina små fossingar, masserat mina vader och även införskaffat compeed till min alldeles nya blåsa vid namn Carl. Bastun värmde gott och vattnet  kranarna har verkligen varit värt varenda krona.

Var tacksam för allt du har. Lyssna hellre än tala och svälj din stolthet. Du vet inte allt. Jag är ute och reser. Det är okej att inte gå hela sträckan, resan är mitt mål. Jag måste ibland våga ge upp för att bli starkare, för att uppleva så mycket som möjligt. Yes man.

”Be water my friend” – Bruce Lee

/Från hotellet i Askersund er R.

1 kommentar

Kommentera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.