Darjeeling, West Bengal

This is a video:

Darjeeling
Känt för te och toy train. Tågresan New Jalpalguri-Darjeeling ska vara något alldeles extra, det är ett litet tåg som kämpar alla de 2050 meterna rakt upp i bergen. Vi läste detta någon vecka innan och har tidigare hört om denna fantastiska upplevelse. Vi stonkar de 14 timmarna från Kolkata upp mot New Jalpalguri.

Karta

Tågresan är tuff. Vi åker baklänges på träbänkar. Vi erbjuds te,kaffe,samosa,lunch,middag,choklad,chips,vatten,ficklampor,fickknivar,leksaker,kuddar. Mycket folk. En kvinna kliver på och klappar två stenar mot varandra och sjunger otroligt. Vi låtsas vi inte har pengar och ger hennes barn pennor. Ofta är vi i situation att vi inte har växel. Så är fallet här. Vi har två stycken 10rs sedlar till vatten. Två musikanter kliver på och har världens konsert. Hela vagnen studsar! De är full eurfori! Mannen sträcker fram handen. Jag visar en tom ficka i plånboken och hela vagnen stannar till. Mannen säger något på Bengali och alla skrattar. Nästa timmen med bandet ser jag ut genom fönstret. Vi sitter törstiga hela resan.

Dagen efter tar vi oss de fyra timmarna i jeep upp till Darjeeling. Detta pga av naturen har stoppat toy train.

Sagolikt sannerligen.

Ena sidan i Darjeeling
Ena sidan i Darjeeling

Allt ser annorlunda ut. Människorna, hundarna, husen, temperaturen.

P1020137Vi dricker teP1020159

och spanar in byn. Vi knallar upp på toppen av byn och finner ett tempel. Jag hälsar på Hanuman, finner en utsikts post. Plötsligt känner jag något som slår på väskan och skriker för full hals, panikläge slår i och jag skriker allt vad jag orkar och rusar. Min första apattack.

Utsikten från hotell rummet
Utsikten från hotellrummet

En till anledning att åka hit är enligt ryktet Tiger hill. Receptionen ringer 03:21 på telefonen och berättar att vi ska dra. Vi kastar oss in i en Jeep och drar iväg med fem stycken indiska turister.

Frusna, och förväntans fulla på Tiger hill super delux avdelning
Frusna, och förväntans fulla på Tiger hill super delux avdelning
Exklusivitet.
Exklusivt

Det är kallt, spännande, och irriterat på andra turister. Människor har svårt att sitta ner. Jublet stiger och vi hör ett vrål från utsidan, solen har tittat fram. Jag tar några bilder och undrar när vi får se berg. Efter en stund tittar Kangchenjunga fram, världens 3:e högsta berg.

P1020198
Kangchenjunga.

Fett. Nu vill vi se Everest. En guide från Nepal är där, och berättar att Everest är påväg fram ur dimman och som vinden är idag tar det inte lång stund.

-Vi drar, säger en av de indiska turisterna till mig. Jag förklar ganska uppgivet att detta är stort för oss. ”Men solen har redan gått upp” får jag förklarat. Ja, det gör den varje dag. Vi ber de att pysa och förklarar att vi fixar hem oss på egen hand. Minns sedan att han vi bokat turen av snackade om tre utsiktsplatser, vi tänker vi kanske gjort bort oss och rusar ut, lyckas finna bilen och åker. Bilen åker till en buddistisk lokal.

Efter det åker bilen tillbaka till hotellet. Klockan är 07:00 och vi såg aldrig Everest. Vi var inte redo. Undvik indiska stressade turister.

P1020106Vi drog en tour med 17 grejer. Allt var rätt blekt, mycket var stängt. Men, vi var på te plantage

Teplantage
Teplantage

och på tibetanskt flyktingläger.

Toy train? Ja, faktiskt. Det finns något som heter Joy ride. Har vi kommit hit vill vi ju åka. Skryt rätt. Turen kostar 377rs per huvud och är två timmar. Vi åker en sväng till grannbyn och tillbaka med två pauser.

P1020304 P1020335Med jeep tar det 10 minuter.

Darjeeling
Darjeeling, en av de mest fantastiska platser jag har sett – men skärpning.

-KRJ

P1020348

 

Kommentera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.