Varanasi, Uttar Pradesh

Varanasi

En av världens äldsta fortfarande fungerande städer. För 3500 år sedan tros gudarna härjat här och guden, Lord Shiva ”the destructur” haft de kalas bra med frugan Parvati.P1020401

Varanasi anses vara enligt hinduerna världens heligaste plats. Dom klippen som brukar rulla på tv:en där galna pilgrimer badar i Gangnes sker här.

Efter Darjeeling ska vi åka tåg från New Jalpalguri till Varanasi. Tåget är försent med 24 timmar. Efter lite dribblande med divese ikke så hjälpsamma indier lyckas vi få biljetter till ett annat tåg.

När vi kliver på är de ungefär 250 på ”Waiting list” vilket bara betyder att de är många som inte har sittplats. Några män konkar på en svart plåt låda som är stor som en kista. Det är rubusta män och väl inne på en brits trängs vi med obeskrivligt många män. I sådana här lägen gäller det att finna allierade. Jag ler brett och konverserar på bästa sätt. Männen brevid mig berättar att dom är gränsvakter.

-Det är klart vi är bra på kampsport, Säger mannen jag delar dyna med. Han visar glatt upp bilder på sin dotter och hennes trofeér från mästerskap i Malaysia. En man i min ålder sitter framför mig och lite stammande på engelska förklarar han att alla som sitter runt om kring är militärer. Vi har permis från gränsvaktandet. Jag inser väldigt snabbt att detta är det bäst/värst som kunde hända. Lindansar.

Miranda sitter och stirrar djupt in i en kamera med bilder från olika hare krishna fester. Hennes sittdynskompis är inte militär, han är ko kiss drickande super vegan hare krishna.

Varansi. Jag skulle dela in de i fyra olika kategorier. Längst ut har du universitetet med bildade, lugna människor. Sen är det en by med 1,4 miljoner invånare.

Traffik stop.

Gamla stan. På vissa platser om jag sträcker ut båda gänderna så når jag båda väggarna. Här trängs kor, bufflar, hundar, apor, människor, mopeder och motorcyklar. Ibland skriker någon ”side side” och en ko kommer rusande. Sedan har vi Ghats.

P1020381P1020504 P1020552

Varje kväll klockan 19:00 är de cermonier
Varje kväll klockan 19:00 är de cermonier

Det är gamla stenbyggnader med trappsteg ned till Ganges. Här hänger diverse djur, heliga män, så kallade Baba’s och annat löst folk. Till vänster om vårt hotell ligger kremerings platsen.

Det finns två stycken kremerings platser i Varanasi. Vart man än befinner sig i staden kan man höra Ram, nam, kutta hej (typ). En massa män som bär på en kropp. 200-400 kroppar varje dag 24 timmar om dygnet det senaste 3500 åren. Inga kvinnor är välkommna, barn upp till 13 får en sten runt midjan och en ståplats i Ganga, detsamma gäller djur och gravida. Ormbitna får samma öde för de blir märkta av gud, lepra sjuka också. Barn och djur får inte brännas för de är rena och osyldiga. Anledningen till att de är så viktigt att brännas just här är för att nå Nirvana. ”Det var här som Lord Shiva skapade elden och den har brunnit sedan dess, för 3500 år sedan”. Hinduerna tror på recarnation, men om du kommer hit och genomför riterna på rätt sätt kommer du raka vägen till Nirvana. Det finns olika platser här beroende om du va soldat, politiker kung eller knegare.

Temperaturen bikar över 40 grader och jag känner att doften kryper in på mig.

I närheten av Varanasi ligger Sarnath. Det var här som Buddha presenterade buddismen ca 500 f/kr

Buddas första predikan i Sarnath
Buddas första predikan i Sarnath

Annars skulle vi hänga med ännu en couchsurfare Devashish

Snubbe som gillade att snacka mycket och hänga på detta rätt kreativa fiket Varanasi

Ryktet hade spridits om indiens bästa lassi:

P1020482
Mango lassi på Blue lassi

 

Äntligen fick jag en

P1020481

P1020391

-KRJ

P1020580

2 kommentarer

 1. Hi,

  first of all I have to say that Varanasi is my favorite city, and secondly we (me and Sasha) love your trousers.
  It’s pitty that I can’t read Sweedish so don’t know anything else. So I look only at pictures.

  Good luck and safe trip

  1. It is a very intresting place. I’m thank full i got the chance to see/feel it. Thank you i also loved them. Hope to see you guys soon! All the best!
   Ps. Good luck i Austria, you are a true lion!

Kommentera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.