Agra, Uttar Pradesh

Agra

Untitled

Här står ett av de sju underverken Taj Mahal.

Sist så var vi på tåget mot Agra. Vi hade nattåg eller snarare komma-fram-mitt-i-natten tåg till Agra. Påstods att anländandet skulle ske klockan 02:20. Jag studsar upp och väcker madamé klockan 02:10. Vi sätter oss i gången och inväntar att komma fram till Agra. Efter 10 minuter är det en man som säger till mig att det är minst 15 minuter till. När man åker tåg i Indien finns det ingen skylt, ingen vänlig konduktör och ingen datorstyrd högtalarröst. Man får förlita sig på att att antingen se en gul skylt vid perrongen eller att någon vänlig själ ska av på samma stråk. Denna gången sitter vi själva. Det ligger tre snubbar och siestar bredvid. Jag spejar ut i natten. Efter 15 minuter kommer mannen som också ska av och säger: 30 minuter ungefär. Efter två timmar kliver vi av på en nattsvart perrong och försöker lokalisera hotell. En dyr taxi tar oss rätt och vi är  framme vid 05:00.

  Dagen efter är tanken att göra all sightseeing utom Taj Mahal. Det får bli i  soluppgången! Vi har framförhållning nog att fixa plåtarna en dag i förväg. 750 rupees var. Betalar snällt och styr upp transport till första destinationen: Röda fortet

Del av röda fortet

Inne i fortet finns de 16 stycken palats.
Inne i fortet finns det 16 stycken palats.

Baby Taj Kallas Baby Taj mahal

Sen har vi äran att se graven till snubben som ritade Taj mahal P1020846

Agra som stad då? Nja.

   Klockan slår och det är dags att se detta underverk. 04:30 glider jag ur lakanet och polerar mina plomber. Lyrisk och lite småstressat tassar vi de 400 metrarna till east gate of Taj Mahal. Det ska ju vara så vackert i soluppgången!

-Du får ställa dig i kö här pekar och skriker de till mig. Fyra olika köer, en för indiska män, en för utländska män och likadant för kvinnor. De öppnar portarna så fort solen har gått upp får vi veta. Berättar även glatt att det idag är kungens födelsedag så alla går in gratis! Vilken tur de sa det igår… Under tiden som vi väntar hinner dagsljuset nå oss. 05:45 slås grindarna upp och vi traskar in. Människor rusar förbi oss och stressar vilt fram. Guiderna slåss om lyssnande öron och vill sprida kunskap om detta mästervärk. Jag går lite irriterat och snackar skit om andra turister. Plötsligt hör jag,

-Jag trodde det skulle vara större, säger en ung man på upplänska. Det visar sig att han heter Simon och kommer ifrån Norrtälje.

P1020910 

Taj Mahal

Efter allt vi upplevt förstår jag varför människor valfärdar från alla världens hörn – Taj Mahal levde upp till förväntan.

-KRJ

Vi är ute och gör det vi borde gjort i början av vår resa. De populäraste turiststråken efter Goa är: Rajasthan. Alladin, flygande mattor, ali babas, öken, kameler, palats och feta fort.

(Hur många gånger skrev jag Taj Mahal?)

1 kommentar

Kommentera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.