Jaipur, Rajasthan

Den rosa staden

Vi har tagit oss från Agra till Jaipur i Rajasthan via en sju timmar lång bussresa. Väl framme är vi lite chockad eftersom Jaipur kallas ”den rosa staden”  men det är det kolosalt chockartade tutandet, köandet, skrikandet och visslandet som möter oss och inte det mystiska, vackra rosa som vi föreställt oss. Något är fel?

Untitled

Efter att ha övertalat en tuck-tuckchafför att vårt hotell är bra, att det finns och att jag faktiskt har konverserat med dem 24 timmar innan ankomst checkar vi in på översta våningen på hotell Kalyan hotell. Fantastiskt vacker utsikt över staden, takterass med härlig växtlighet, A/C rum, gratis wifi och platt-tv för den ringa summan av 600 rs per natt (ca 78 sek).

   På morgonen tar vi oss ut för att finna ”den rosa staden”P1030060 som tydligen är gamla staden mitt i myllret. En tuck-tuck erbjuder oss 300 för heldags sightseeing  inkluderat Amber fort som ligger 20km bort. Vi vill vara ifred. Stapplar iväg i miljonstaden på egen hand. Efter ca en timme och en förvirrad cykelkille har vi kommit till några hus som liknar lite rödaktig sten. Vilsna och med dåligt samvete gente mannen som kämpat hoppar vi av. Snackar med en tuck-tuck och åker iväg till en av de större sevärdheterna. Water palace

Det visar sig att han kör oss långt utanför stan. Till ett palats långt ute i vattnet. Varför detta finns har jag inte en sportmössa. Strandade på vichan. Sväljer stoltheten och tar oss till Amber fort Amber fort

Även om man är kunglighet så är det oundvikligt att inte gå på muggen
Även om man är kunglighet så är det oundvikligt att inte gå på muggen

Amberfort var riktigt coolt. Det var fri lek.

Det finns ett gammalt observatiorier mitt i gamla stan också Obervatiorie

Gigantiskt urverk från 1700-talet
Gigantiskt urverk från 1700-talet

Något som kallas Vindarnas hus och är Indiens mest fotograferade byggnad Jaipur Detta dock från insidan utav en av ”balkongerna”. Resturering av byggnadens fasad under vistelsen (Hawal Mahal). Efter allt detta tar vi oss till bazar gatan och ser på saries och annat. Samma saker som över allt annars. Men plötsligt dyker en Sikh upp. Han är nyfiken och undrar vad vi styr med. Vi snackar mat och jag frågar vart vi borde äta. Han tipsar om ett ställe som heter Mohan’s

Thali
Thali

Som jag längtat efter riktigt bra käk! Har byggt upp enormt förtroende och stor kärlek för sikher. Vi spenderade en förmiddag på det fantastiska rummet och sedan rullar vi vidare mot ännu en helig destination, Pushkar.

– KRJ

Amber fort(Transportkosnaden hamnade istället på runt 500+. Ibland är de pålitliga.)

Kommentera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.