Pushkar, Rajasthan

”Helig stad”

Pushkar anses av Hinduerna vara en helig stad. Enligt legenden skapades Pushkar när Brahma släppte en lotusblomma till jorden från sin hand. På de tre ställena där kronbladen landade sprang det fram vatten genom öknen och tre små sjöar bildades. Här finns precis som i Varanasi Ghats (trappsteg till vattnet), sjukt mycket kor, 500 tempel och en massa berg. Jag kommer minnas det som den gången jag blev drogad.

En helt ”vanlig” toalett

P1030081

 

Inte helt vanlig men endå rätt vanlig.

Det tog oss cirka fem timmar från Jaipur till Ajmer och vidare till Pushkar. En småstonkig sista halvtimme från Ajmer upp mellan bergen. Pushkar är även känt för att ha en enorm kamelmarknad en gång per år. Denna har dock redan varit. Anledningen att vi styrt skutan hit är för det goda ryktet bland resenärer. Hit kommer man för att ta det lungt och slappa från resten av Rajasthans lite mer tumulta destinationer. Väl framme möts vi som vanligt av ca 6-10 människor som skriker och sliter lite i en. En man berättar om hans guest house, för 250 rupeer får vi swimming pool och gratis wifi. Endast två minuter promenad. Detta måste vi se. Rummet är rätt risigt och väggen mellan rummet och badrummet når inte taket. Vi tar det ändå. Dom har faktiskt en liten plaske pool.

Vi strosar runt i Pushkars centrala delar och finner en ”turistgata” med samma prylar vi sett de senaste tre månaderna. Letar efter någonstans att stilla hungerna och hittar ett hotell som är endast för oss rikingar. Jag slår till med en pasta för väldigt mycket pengar och känner att snålvattnet rinner till. Miranda tar en tallrik med olika delar israieliskt käk. Pastan är inte indiernas specialité. Efter vi dinnerat erbjuder servitören oss en liten slice kaka. Vi tar emot och jag skämtar lite med Miranda att de säkert försöker droga oss. Tre minuter senare kommer han igen och vill ge oss kakor. Marijuana brownies. Lite brydda och förvirrade lullar vi hem och siestar.

Dagen efter promenerar vi genom byn otaliga varv och jag känner mig väldigt deppig. Jag besöker det enda Brahma templet i Indien. Strosar ned till Ghatsen. Överallt vill människor ge en blomma som man skall kasta i sjön. Sedan vill de ha en donation på 200-400 rupees. Jag vet inte. Denna platsen känns helt förstörd av turism. Det har säkert någon gång vart heligt och ett viktigt mål i hinduernas oändligt många pilgrimsmål. Det var förmodligen här som Brahma (skaparen), slogs med Shiva (förgöraren) om sirapen, men nu 2013 är min känsla att du inte kan lita på någon. Är du hungrig kostar maten tre gånger mer än resten av Indien (bortsett från Goa). Alla vill ha dina pengar och alla kläder, prynadsgrejer, väskor, kryddor – allt man kan tänka sig är bara för turister. Samvetet att passera ett stånd som säljer samma saker en femte gång är olidlig. Men hur kan jag klaga, jag har ju allt? Allt jag vill ha är en vän. Pengar är problemet i världen, och i Pushkar.

På kvällen tar jag mig samman och vi ska gå ut och äta. Lite chockade efter gårdagen tar vi en annan resturang. Vi intar takterassen, njuter av den sagolika utsikten och beskådar denna fantastiskt vackra stad. Jag tar special Thali och Miranda tar vegetariska Tacos. Efter vi ätit upp börjar jag funderar vad de egentligen menar med ”special”. Jag känner hur mitt humör har skiftat och att jag funderar att det kanske är en helig plats. Vi flummar hem och jag kan för mitt liv inte bestämma mig vad som egentligen hände i Pushkar.

Och så har jag bestämt mig för vad jag vill bli när jag blir stor.

-KRJ

P1030075

Kommentera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.