Jodhpur, Rajasthan

Den blå staden

Vi tassar vidare från helig mark, Pushkar, till den så kallade blå staden i Rajasthan, Jodhpur. Vi tar kollektivtrafik de sex timmarna. Efter någon timmes busstuffande kliver två tungt armerade män ombord. Mellan sig har dom en man i handklov. Lite udda resesällskap kan jag känna.
Jodhpurs blåa färg på husen brukade tillhöra kasten braminer, Blå trapp Jodhpur
(läs inlägget Khadjuraho). Den fungerar också att hålla insekterna borta och att reducera smuts. Här finnns ännu ett imponerande fort från Mogultiden i Indien.
Fortet i Jodhpur
Och nutid är Jodhpur även känt för att husera med Indiens bästa lassi. Saffrans lassi
Inne i fortet har de strukturerat upp det som ett museum. När vi betalar inträde får vi varsin ”audioguide”
Audio guide
Tidigare när gamla härskare dog, så kremerades kroppen. Då var traditionen att frugan/frugorna skulle göra en avgjutning av handen och sedan lägga sig tillsammans med sin ljuvliga make på bålet.
Frugornas händer?
Lite vackra dolkar: P1030144
Det finns ett ”parlament” inne i byggnaden där gubbarna brukade sitta diskutera strategier, röka vattenpipa och säkert prata om en och annan erövring. Men det intressanta är att de har byggt balkonger, detta enligt audio guiden för att fruarna skulle kunna tjuvlyssna. P1030157
När man är på fortet så kan vi på andra sidan skymta en annan imponerande byggnad. Ett palats i brunaktig färg. Vi bestämmer oss att åka dit. P1030173
Detta palats började byggas sent, så när Indien 1947 blev självständigt så var bygget ännu inte färdigt. Den nya regeringen var inte sugna att betala drivandet av byggnaden så de glada Maharadjorna blev tvungna att vara kreativa. Idag bor faktiskt en Maharadja där – tillsammans med hotellgäster och museumintresserade.
I övrigt tycker jag Jodhpur var vackert. En gammal hetsig plats.
-KRJ
P1030193

Kommentera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.