Shimla, Himachal Pradesh

Apstad

Från den galet planerade staden Chandigar hoppar vi på bussen och åker upp till Shimla. Detta är Britternas stolthet i Himalaya då detta fungerade som tillflyktsort när sommar värmen i Delhi blev för tuff. Jag har hört rykten om fantastiskt käk.

När vi anländer råder lite förvirring. Vi blir dumpade på en stor cementkloss busstation och kan inte skymta något spår av stad. Efter lite toalettrastande möter vi en man med långt rödaktigt skägg och Kufi. Han tar med oss till en liten stuga med taxilevering. 500 rupees vill dom ha för att ta oss in till staden. Jag tycker bussen känns som ett bättre alternativ men vi enas om att ta taxin. Vi tuffar upp i bergen och njuter av naturen. En Hanuman i lysande röd färg stoltserar högst uppe på bergs toppen och vakar över staden. Plötsligt stannar taxin och mannen hoppar ut. Mörka vibbar kommer över oss och vi hopppar ut. Följ med in på kontoret. Jag blir tokig! Jag behåller lugnet och stirrar ned honom. Detta är inte vad vi kommit överens om. Det blir folksamling och fler står och pressar oss och säger att vi borde följa med. Vi tar våra ägodelar och vandrar med bestämda steg från denna bedragare. Stämningen är hektiskt och jag ser svart. Mannen kör ikapp och säger åt oss att åka med. Jag hotar honom och skakar i hela kroppen. Vi tar oss därifrån och in på gator där det inte är tillåtet att köra bil. Det läskigaste med hela händelsen är att jag inte har en aning om detta faktiskt var helt legitimt och att det kanske var denna stadens procedur. Förtroende svårigheter?

Vi hittar på egen hand ett hotell med utsikt: Utsikten från hotellet

Staden är som sagt snickrad uppe i Himalaya av britterna. Det märks. Det är brittiskt liknande struktur på fasader, stadshuset, posten och området som kallas The Mall. På The Mall är det förbjudet att framföra automatiska fordon. Det är väldigt rent och friskt.

Torget i Shimla -The Mall
Torget i Shimla – The Mall

Shimla sett från sidan  Vi står och ser på stadens kyrka. Plötsligt stannar en man framför mig och frågar om jag är svensk. Han nynnar på Dr. Alban och berättar hastigt om svenska kändheter. Han säger han har en kompis från Malmö och jag berättar att donnan vid dyrköppningen också är från Malmö. Han börjar kasta påståenden vilt omkring sig. Han säger till damen:

– Du dricker för lite vatten. Du är duktig på rättstavning, du skulle kunna jobba med det. Du har kort stubin, stressar samt är väldigt reserverad. Han fortsätter med att han arbetar med astrologi och gissar våra stjärntecken. Min tur:

– Du är musikalisk, ser jag en gitarr i dina föräldrars hem? Att jag gillar att läsa, och att jag har allergi. Inte lika pricksäkert. Han ber oss komma till cafét Honey house för att hänga med honom och utlovar att lösa våra relationsproblem. Vi säger hej då lite chockade och nästa man kommer fram. Han berättar om hans hotell och deras utflykter. Han lyckas även förkasta astrologen och berättar att han lurar turister. Sten i glashus? Vi går vidare och springer in i ytterligare en hotellägare som lovar guld och gröna skogar. Fem minuter senare är det ännu en. Vi går hem.

   Mat, det var en av dom största anledningarna att vi ville hit. Mat på gatan i Indien är alltid intressant. Speciellt i dessa före detta brittiska städerna (Kolkata).

Friterat

Friterad potatis, blomkål, och något som såg ut som ett öra men är någon fisk.

Momos

Momos

Frukt chat med salt

Frukt chat med salt blandning

Potatis blandning

Potatis blandning med grönsaker och salsa

Toast lagare

Träffa den här sköningen som gillar att göra toast

Gatu toast

Rawa dosa Israeliskt

Lite skönt restaurang käk. Bild ett är Rawa butter masala dosa. Det är syd indiskt mat. Den nedre bilden är Israeliskt.

Shimla är rikt, rökfritt med 200 rupee böter om du upptäcks puffandes. Även plast är förbjudet. Härliga promenadstråk utan trafik. Och en av världens högst belägna 33 meter höga Hanuman, som är i klass med Jesus i Rio. Det finns vilda apor som inte gillar sovande människor och ett härligt utbud av mat, utsikt, och shopping.

Jag är glad.

-KRJ

P1030905

Ps. Bussen från stationen till staden kostade 10 rupee. För två.

Kommentera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.