Revbensbrott

Den farliga sporten Yoga

Det var ett tag sedan jag uppdaterade vad jag faktiskt pysslar med. Senast jag skrev ett sådant inlägg var när jag var efter att jag besökte Finland (inlägg här). Efter det har det hänt en del grejer.

 

Jag skrev ett inlägg om Bikram Yoga för ett tag sedan. (här). Fick verkligen blodad tand. Det slutade med att jag gjorde 21 pass på 5 veckor. Det var fantastiskt. Vissa pass vill jag bara kliva ur salen, vissa dagar gick det bra, och vissa dagar kunde jag lika gärna stannat hemma. Men det mest intressant med hela grejen är vad som hände med mig. Bikram går ut på att släppa kontrollen och lyssna till instruktörens information. Låta sig guidas och koppla bort egot. Du vet rösten som säger att du inte klarar av att stå på ett ben längre. Efter ett av passen, då jag verkligen bara lyssnat och lagt mig själv åt sidan, kom jag in i omklädningsrummet och tänkte jag skulle gå och kissa. Jag kliver in och låser dörren bakom mig. Tar fram min penis och börjar kissa. Jag står och försöker känna av hur jag mår och tänker på passet. Men efter 3 sekunder inser jag att jag står och kissar rakt ned i papperskorgen. Blixtfort kniper jag till och riktar in på på toalettstolen 2 meter bort.

Fördelar är att jag känner mig starkare. Lugnare, och har verkligen utvecklat en ny typ av andning. Jag känner mig även smidigare och absolut alla smärtor i ryggen försvann. Stelheten jag kan få av en arbetsvecka, lyste med sin frånvaro. På ett av passen så träffade jag en bekant, hon tipsade mig om en annan Yoga studio

– Det finns något som heter bla bla yoga. I morgon är det 3 timmar work shop där, du är hjärtligt välkommen, Säger damen med en fjäder i höger öra.

– Okej det låter intressant, vad är en work shop, säger jag.

Jag går hem och laddar. Jag kollar in bla bla Yogas hemsida och finner ut adressen. Det står att det ska börja klockan 10:00. Så jag tar en kvällspromenad och spanar in vart det ligger redan i kväll. Det tar ca 40 minuter att gå, så jag lägger upp min plan efter det.

På morgonen vaknar jag tidigare än larmet och är redan iväg långt innan klockan 10:00. Jag är framme på platsen allt skall utspela sig 90 minuter före öppning. Jag sätter mig på betryggande avstånd, dels så att ingen yoga människa ska se mig. Dels så jag ska se dom. Så jag sitter 60 meter bort i en backe som är täckt med en mur och ett räcke, så dom som ska in till Yogan ser inte mig men jag ser dom. Jag läser ur min Kindle. Jag har precis köpt boken ”on writing”- Steven King. Så jag har det bra.

Efter ungefär en timme så ser jag två människor med varsin yoga matta. Dom har nycklar och går in genom porten. Jag avvaktar lite till då det fortfarande är tidigt. Några mer minuter går och det dyker upp flera människor. Det är blandad ålder och alla har inte matta med sig. Jag går ned till dom andra. Jag försöker hälsa och ler mot gruppen av 6 personer som står vid entrén. Alla tittar bort. En herre sticker ut huvudet  från 4:e våningen och skriker att vi måste ringa på knappen igen. ´Fan vilken tid det tar´, muttrar någon.

Väl inne i bygget är det lite kaosartat första intryck. Det är en stor entre med en stor trappa. Det är två salar på nedre våningen och på den ena dörren står det något om ”hip hop dance” kurs. Jag blir lyrisk och stannar in. Jag kommer snabbt ikapp dom andra igen när vi närmar oss 4:e våningen där studion ligger. När den sista dörren ska öppnas och jag kommer in i något som ser ut som en skolkorridor, slås mina sinnen av en bekant doft. Den söta doften ligger tät i korridoren och dörren till salen är öppen. Jag letar efter omklädningsrummet. Jag hittar det inte. Jag går in i studion, och snackar med en väldigt vacker mörkhårig tjej.

– Vart ligger omklädningsrummet?

– Det finns en toalett, jag ska visa dig, säger hon och promenerar med mig bort till korridoren igen.

Jag låser in mig på toaletten och byter om på golvet. Det är mycket klotter inne på muggen och jag får lite brittiska 70-tals, punk vibbar av rummet. Jag tar på mig shorts och T-shirt. När jag är färdig går jag in i salen och rullar ut min egna yoga matta. I studion ser jag till höger att det ligger ett 20 tal mattor.

I höger och vänster hörn står det avskiljning väggar där jag har placerat mina värde saker tillsammans med dom andra. Salen är 200km2 stor och har fönster på sidorna av väggarna, så det är en väldigt ljus lokal. Längst fram finns en liten scen. Bakom mig är ett kök installerat, kylskåp och en liten bänk till det. Jag befinner mig på vänster sida, men mattan är lite på skrå, då alla framför mig riktat den mot scenen. Jag sitter på toppen av min matta och bara är. Runt om mig händer något hela tiden. Nya människor kommer in, människor går runt runt, dom hälsar på varandra, kramas, handslag, fantag, klapp eller kyss. Jag bara är. Många hänger ut genom fönstret och jag gör allt för inte spana in deras bakdelar. Tiden går och det är dags att låsa dörren och komma igång med denna work shop. En boombox har ställts på scenen och fyra otroligt friska människor sitter uppe på sina knän och välkomnar alla till studion.

Dagens Yoga var uppdelad i olika segment. Först var det uppvärmning som vi blev guidade av en kvinna, sen växlade dom tempo och det blev dags för en annan mycket mindre kvinna, följt att ännu en rejäl tempo växling led av en man till att sedan köra avslappning med en Thailändsk kvinna. Det blir en paus på 15 minuter innan vi sista timmen ska lära oss massage. Under pausen försöker jag bara vara igen. Men jag luktar. Jag luktar väldigt mycket svett. Det är illa när man själv känner det. Så jag försöker undvika kontakt och glider runt. Dom andra käkar frukt och är nöjda med sig själva. Jag kommer efter en stund på att jag lika bra kan byta kläder så slipper jag det här. Men vem ska jag massera, jag känner ju inte någon här.

Efter 15 minuter är pausen över och samtliga samlas på sina mattor igen. Nu blir det 45 minuter massage. Kvinnan på mattan bredvid min frågar om vi ska massera varandra. Vad har jag annars för val?

Massagen är ganska intim. Först ska man be partnern om att lägga sig på rygg, sedan kopplar man ett grepp om foten med sina fötter. Sen drar man och masserar den andres lår mot sig. Detta är två olika rörelser. Sedan rätar man ut benet och lägger benet över sitt eget ben. Man låser benet utifrån med sin fot och tar sedan den andra foten och masserar insidan av låret. Intimt. Men vuxet. Samtidigt så kan man ge den andre fotmassage. Efter denna lilla kärleks stund i salen med numera många skratt ska vi stå upp. Partnern ska sitta ned och insidan av låren ska vara på utsidan av axlarna. Sedan ska man klämma ihop axlarna så att skulderbladen åker ihop. När man gjort detta så masserar man nacken. Det finns en ”knapp” som ska ha kommit fram, med den så ska man trycka lagom hårt och tömma hela skallen på spänningar. Jag hittar den inte på min dam. Hon är väldigt lång så jag har svårt att inte ”doppa” i hennes huvud. När vi gått igenom dessa behandlingar, båda två är det dags för sista akten. Vi ska då stå upp och hålla varandra i handen. Sen ska den ena parten ta ett steg snett framför den andra och då dra den andre upp på sin rygg. Tanken med detta är att den som ska upp på den andre ska få sträcka ut sin rygg. Instruktören pratar om att hon brukar göra detta i lekparker på räcken. Jag lyfter upp min kvinna som är ca 185 centimeter utan några större problem. Hon svävar lyckligt på min rygg och jag tror hon känner sig lycklig. Efter det är det min tur att ”flyga”. Jag kliver framför henne och gör mig beredd på att hon ska dra upp mig på sin rygg. Men hon drar inte riktigt som jag kanske hade önskat och jag mer eller mindre hoppar upp på henne istället och ligger lite på halv fart på hennes nedre rygg slut. Jag känner mig högst obekväm i min ställning och ligger med bröstet på ryggraden, men samtidigt vill jag vara snäll, så jag försöker njuta av övningen. Så jag spänner hela min kropp och håller upp mina ben. När jag plötsligt känner ett brak i mitt bröst! Som en gummisnodd som gått av känner jag hur något skjuter iväg och att något knäcker till i min vänstra bröstkorg. Jag kastar mig bakåt och vill instinktivt vråla ut min smärta, men lyckas kväva den och stå stilla på platsen.

Så summa summarium av min Yoga karriär, så tror jag att det är få som lyckats bryta ett revben eller två när dom utövat en sport, där meditation och stillhet är det ultimata målet att få. Så knäskada, med revbens brott är jag tame fan lika jävla fantastisk tacksam och glad ändå.

-KRJ

1 kommentar

Kommentera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.