Semester, Del 1 Prag

Semester

 

Jag har 14 dagar semester innan rushen av komvux ska dra igång. Första dagen spenderar jag med att ta mig till huvudstaden i det vi kallar vårt land. Dagen efter vaknar jag tidigt och ser fram emot dagens äventyr. Jag ska åka till Prag och hälsa på några bekanta. Sacha och Martin. Sacha är från Uzbekistan och Martin är född och uppväxt i Prag. Dom träffades när Martin var ute och reste, och arbetade som lärare i Uzbekistan. Efter det slog dom följe och delar hus tak, i Hockey frillornas gamla stad.

Hur jag känner dom?

Det finns en organisation som heter Couchsurfing som går ut på, soff surfa. Ska du åka någonstans så går du in på deras hemsida www.couchsurfing.org och registrerar en profil. Sen kan du lägga upp ett önskemål vad du är ute efter på bestämt resmål. Om du vill ha boende alltså en soffa eller dylikt, bara hänga med några lokala förmågor, eller kanske bara några tips på resmålet. Du kan också gå in på enskilda individer och skicka privata ansökningar. Allt är sen baserat på referenser. När du bott eller träffat någon ska du skriva en referens. Positivt, neutralt eller negativt. Fantastiskt roligt och spännande. Jag har hållit på med detta en stund och samlat på mig många spännande erfarenheter.

En enorm anledning till att jag åkt hit, är för Martin behöver hjälp när han ska utföra Norseman:

Sacha och Martin bodde hos mig och Miranda i Oslo ett par dagar 2012 och hade fantastiskt trevligt. Vi drack mest te och diskuterade om livet.

Så plötsligt sitter jag här. På ett loft mitt i centrala Prag. Hemma hos studenten Sacha, Iron man Martin och deras rumskamrat som kul nog heter Robert.

Igår anlände jag till staden och landade mitt på en huvudled framför tågstationen, där hade jag fått besked att vänta och någon skulle möta upp mig. Så jag slog mig ned på gumpen och tittade på bilarna som sussade förbi. Efter en stund stannade en buss framför mig. En stor turist buss. En man hoppade ut och pratade i sin mobil telefon. Han var nog en Schnitzel älskare, det syns utav den stadiga kistan, uppkavlade skjortärmar med armar fyllda av tatueringar. Den klassiska hockey frisyren med stripigt hår. Lite ironisk utseende med en tydlig glimt i ögat. Jag är i Tjeckien, och jag trivs.

Martin plockar upp mig med deras nya familjer medlem Sandor. Han är en själ i hund kropp av typen Ungers vizsla. Vi glider och rastar hund. På kvällen underhålls jag av Sacha och vi dricker öl i plast mugg för 1 EUR i en park med utsikt över staden… P1060276  Allt är stålande. Det är intressant vad mycket som kan hända på en dag, samtidigt så lite som kan hända på en dag.

   Jag gillar staden. Mitt första intryck är att det är väldigt rent… P1060125 Många pampiga byggnader… P1060096 P1060106 med mycket karvat, bearbetat, med mycket kärlek och många statyer på fasaderna. Många monument som är svår definierade och ibland är det bara något random hus. Gammalt tålamod som lite grann försvunnit från dagens stress. Men det är min åsikt.

Dag nummer två

Spenderade jag till fots på egenhand. Otaliga kyrkor har jag inspekterat, och historiska Synagogor. Knallar över floden som rinner genom staden och ser en massiv stentrappa. Ett gäng yngre grabbar med skateboards i sidan börjar vandra upp för trappan, så jag bestämmer mig att hänga med. Det är faktiskt den längsta trappa jag någonsin lyckats bemästra och belöningen är stor. P1060133 P1060132 P1060137 P1060142

   På toppen har grabbarna med plankorna byggt en park, och jag förstår varför man skatar.

   Jag rullar vidare och kommer till någon form av monument, som numera fungerar som restaurang. Knäpper lite läckra foton och andas några tunga andetag…P1060149 P1060147 ..’Var i stunden’, är mina tankar. En vacker park vilar mina fötter på och jag njuter av den kalla oktober luften. Träden börjar få färg och några farbröder njuter av att vara ensamma i den trädiga miljön.

   Jag kommer fram till något som påminner om en trädgård, med kungliga mått mätt. En bit fram skådar jag något som ser ut som en elefant. Men jag tar fel, kan väl inte vara. Jag går närmare och tittar än gång till. Det är en väldigt lätt klädd dam, med paraply och en fotograf. Jag går förbi låååånggggsssamt.

Huset som trädgården tillhör har jag ingen aning om vad det är… P1060164 men gården är läcker och sträcker sig långt på andra sidan. Bortom det har ett kyrktorn dykt upp… P1060166 Det ser spektakulärt ut och jag hoppas vägen bär mig dit.

   Jag kommer fram till två vakter, militär vakter. Deras kläder är blå och dom har Tjeckiska flaggan på sina kepsar. Jag glider förbi och kommer in på ett stort område. Typ en borg. Glider runt och kommer fram till den högst imponerande kyrkan. Den är svart och jag lutar mig tillbaka och försöker njuta av denna imponerande kreation. Men varför är den bygg? Varför behövs detta? P1060185 Jag tar mig in och till min glädje kommer jag in utan biljett. Inte hela vägen in men en bit. Pampigt. Inga målningar i taket, som vi Svenskar är vana med men dock målningar på fönstren… P1060186 Jag tar mig ut på gården och slås av detta gigantiska mästerverk. Jag hittar en dörr in med löfte om ”Bird eyes View”. 96,6 meter upp tar jag mig, med hjärtat som bankar häftigt i mitt bröst. Jag lider av höjdskräck och klaustrofobi. Även om jag fått rätt bra bot på den, gör den sig ibland hemskt påminn. Men jag såg nyligen filmen ”Revolver” och hur han tar itu med sin hiss fobi. Det gäller att konfrontera skiten. Så jag pumpade upp mig själv och klättrade upp… P1060197 P1060201 Spektakulärt.

   Efter detta skulle jag möta Sacha på ”Raw food”, lunch nära deras bostad. Jag beställer en ”Raw Pizza”, med svamp, och Sacha ”Sun burger, with raw fries” . Det var intressant och väldigt gott. P1060240

   Jag tar ännu en utflykt och hamnar i en ny kyrka, denna kyrka är fyrkantig som en rektangel. På toppen är den påbyggd och där är en gigantisk klocka… P1060248 Dörren är öppen så jag glider in. Där inne är det några ungar som lirar instrument och sjunger på Tjeckiska. Kyrkan påminner mig om en gymnastik sal, och jag föreställer mig både ringar och dom trästolparna man brukar dra fram när man ska träna balans gång.

   Klockan kväll ska jag möta upp mina värdar igen där vi ska avnjuta indisk vegetarisk buffé. Eftersom undertecknade inte lever på djurprodukter längre. Jag lyckas vara där en stund innan men håller på att låta mina naturliga behov ta överhanden. Så jag tar en sväng runt kvarteret. Jag ser ett köpcentrum och tänker Bingo. Väl inne i det gigantiska stället slås jag av alla färger, dofter och det höga taket. Toalett skylten är snett uppåt till höger. Jag irrar runt en stund och är plötsligt på 4:e våningen. Finner klosett och är fantastisk nöjd, men inser efter uträttat behov att jag inte har en aning om hur jag tar mig ut. Klockan tickar på och endast kort tid tills jag ska befinna mig till bords. Små stressad men med tom blåsa tar jag mig igenom detta minimala problem i livet med bravur och rullar in till entrén klockan 2 minuter tillgodo. När inte äventyr finns, får man skapa sina egna.

I Tjeckien har man av krimalitiserat många typer av droger. I stora drag är det nu mera lagligt att röka och använda cannabis. Det är lagligt att odla Hampa plantan för eget bruk och det är lagligt att ha 15 gram marijuana på sin kostym. Men det är förbjudet att distribuera.

 Intressanta produkter:

P1060237

P1060094 P1060095

Under kommunist tiden, så hände något vid det nationella museet i staden. Något som befolkningen verkligen inte tyckte om. Men det var en man som gick fram till museet och protesterade. Han tog fram en dunk bensin och hällde över sig och plockade fram sin zippo. Han offrade sitt liv för Tjeckiens frihet. Han dog här… P1060265

Dag 3

Jag glider.

Läser.

Funderar.

Hittade många läckra funderar stunder.

P1060281 P1060304 P1060310 P1060333

Det gjordes en undersökning i staden hur många som trodde på gud. Trots stadens oändligt många kyrkor ska tydligen antalet vara litet. Men det intressanta med undersökning är att om tillräckligt många säger samma svar på deras tro ska det vara med på redovisningen. ca 15% av befolkningen sa dom var: Jedias.

-KRJ

I skrivande stund blev jag bjuden på en hem bryggd Tjeckisk snaps. Livet är bra läckert.

Sista dagen vaknar jag rätt groggy efter en vinkväll. Av att Martin frågar om vi ska tar en tur med cyklar. Det blir en läcker utflykt av mera utkanter av staden.

Tack. Tack Martin and Sacha for having me. Tack Prag. Jag hoppar på tåget och åker till Hamburg, för att träffa gamla Indien favoriter.

Kommentera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.