Semester del 3, Munchen

Stor stad, 40 bäddar och en väldigt mörk fläck på europeisk historia

   När morgon tuppen galt, tar Jascha mig ned till tågstationen. Vi dricker kaffe och säger på återseende. Jag  ska införskaffar föda till mina 6 timmar i ensamhet i folkmassa i bekväm stol. Jag lyckas lokalisera butiken men det är ont om tid. Men flytet är med mig igen och tåget är 10 minuter försent så jag kan ta det med ro. Till min glädje finner jag en väl fylld avdelning med sallad. (Är detta nya små godis avdelningen i världen?). Inne i vagnen lyckas jag njuta, sova läsa och filosofera. Jag älskar att åka tåg. Toaletten är kanon fräsch och ligger ute i gången så man sitter helt i ensamhet. P1060361

 

Väl framme i Munchen i södra Tyskland ser jag en skylt med turisk information. Jag går dit och hittar ett informations blad om guidad tur till Dachau (koncentrations läger), och bestämmer att det får bli morgondagens utflykt. Jag går vidare och finner fram till hostelet där jag bokat brits i 40 bäddars doorm. Det kändes som en intressant erfarenhet tänkte jag. Vid incheckning i det myllrande smått kaotiska rum med människor som surfar, trängs och hänger får jag en kupong med gratis shot. Eftersom Munchen är hem till den ytterst berömda drycken Jägermeister är det enligt kupongen det som erbjuds. Jag finner min bädd som är nummer 32, vilket står skrivet i stora bokstäver på vägen. Rummet är nere i källaren och det är små rum utan några skiljevägar, men det känns mer som att dela rum med 8:a än 40, då det är som en korridor där man går emellan. Men givetvis delas badrum, dusch och toalett med mina rumskompisar. Jag sticker ut.

 

   Ute på gatorna vet jag inte vad jag har att förvänta, jag vet väldigt lite om Munchen. Jag känner till fotbolls laget, ölfestivalen, och ja i Hamburg berättade dom att Jägermeister tillverkas här. Jag kommer ut på gatan och lokaliserar huvudgatan. Det är höga vackra moderna hus. Super bred gata utan trafik. Gigantiska kyrkor.. P1060383P1060371 P1060369 P1060378 gamla statyer och helt platt. Jag går in i alla kyrkor jag ser och funderar…P1060370 Efter några timmar när jag inser att jag har gått väldigt vilse snackar jag med en tysk böna som säger till mig att åka tunnelbana tillbaka.

   Dag 2

På morgonen så har jag som sagt bestämt mig för att åka till Dachau. Mötes plats är tågstationen och mannen jag ska träffa heter Gordon. En smal ren och enkelt kläd man i min ålder från Irland står redo på platsen. ’Jag vill följa med’ säger jag. ’Du är hjärtligt välkommen’, säger Gordon. ’Jag ska hämta lite mer folk på  ett hostel så vänta här’. Jag är den ända som är där och hoppas några till ska med på turen. Strax där efter kommer han tillbaka med ett 15 tal människor med olika bakrund. Han tar med oss till ett tåg och vi tar säte. ’Ni kommer säkert bli överraskade hur nära det ligger’, säger Gordon. 14 minuter senare rullar vi in på Dachau tågstation. En kort buss resa därefter och vi är framme.

 Dachau

”1933 öppnades Dachau. Då fanns endast tyska fångar här. Lägret öppnades 1933 i Mars, Hitler kom till makten i Januari.” (Tror ni han hade en plan?)

 

”På andra sidan av koncentrations lägret ser ni några hus. Det var där SS soldaterna tränade och levde. Området är 3 gånger större än koncentrations lägret. Idag är det polisen och militärt område så det är stängt för allmänheten. Det är rätt sjukt att se när dom har övningar och tränar med tårgas och ”leker” kravaller där.”

Dachau är ett arbetsläger P1060405

   Auschwitz det kanske ännu mer kända koncentrations lägret var död stationen. Där dom riktigt mördade. Dachau var mer tänkt som ett arbetsläger, för man ansåg att Judar behövde arbeta, dom behövde lära sig disciplin. Men många mord begicks här också. Självklart…P1060415 P1060437 P1060428 Arbetsuppgifter kunde vara exempelvis: Gräva en riktigt djup grop för att sedan fylla den igen, städa baracker helt otroligt kliniskt. Om minsta veck eller ögonfrans fanns i lokalen när inspektionen kom så blev det kollektiv straff. Dom senare åren när Barackerna fylldes med upp till 200 fångar (byggda för 20) kan ni tänka er hur det såg ut. Kollektiv straffet kunde vara att stå ute på gården… P1060406 i 20-48 timmar. Eller eventuellt bli upphängd med bak bundna händer på en gren i långa intervaller. Fångarna fick sparsamt med mat och läkarvård var det inte mycket tal om. Sjukdomar utbröt och många strök med i Tyfus. På sina fång kläder hade man olika symboler. Röd triangel stod för: politiska fångar. Grön för: Yrkesförbrytare, rosa för: homosexuella män osv. på ryggen hade dom en pricktavla. Det är rätt sjukt att gå runt i området, gå inne i huvudbyggnaden, se vart dom fördes när dom kom hit. Vart dom blev klädda nakna, rakade, ibland slet dom av håret. Efteråt kastade SS av lusnings medel som är högst frätande på dom. Se vart dom hade torterings kammare, förhörs rum. Se cellerna dom hade inne i fängelset inne i lägret. Gå på samma mark som dessa fångar. Se vakt tornen. Se hur dom byggt gas kammaren, krematorium. Fundera hur arbetarna satt och drack kaffe medan dom diskuterade hur dom skulle lägga nästa sten. Hur jävla sjuk det är.

   Inne i krematoriumet… P1060453

Bilden tagen av Amerikansk soldat efter befrielsenP1060470 P1060463 …där också gas kammaren ligger (som dom inte tror har använts) läser jag på en skylt att oftast när någon skulle hängas så gjorde man det rakt framför ”ugnen”. Känns effektivt.

   Länkar:

Dachau

http://sv.wikipedia.org/wiki/Dachau_(koncentrationsläger)

Märken: http://sv.wikipedia.org/wiki/Märken_för_fångar_i_nazistiska_koncentrationsläger

 

Jag tackar Gordon han var en fantastisk guide och om du har vägarna förbi rekommenderar jag verkligen ett besök.

 

Efteråt ska jag iväg och äta. Jag är som kanske bekant valt att leva veganskt och ska därför lokalisera en vegans restaurang. Enklaste sättet vad jag vet är att använda sig av sidan Happy cow, som nu även har en app. Så släpp en pin på kartor på iphone och gå. Så enkelt.

   Efter en stund kommer jag till en park. På bänkarna längs parken är det några hemlösa. Jag går och knaprar på lite nötter och stannar till vid en man. Han har långt vit hår och långt vit skägg. Han ser ut som GandalfGandalf-2 Eller jag skulle snarare säga dom klassiska bilderna av hur gud ser ut. Jag sträcker fram min hand med nötter och ler mot honom. Han nickar och säger ’Take them’. Mannen förstår inte riktigt vad jag menar och ser lite chockad ut. Mitt förutfattade jag tänker att han inte talar engelska, vad hade du trott? Men plötsligt reser han sig och säger ’Thank you’. Han tar mina nötter och nibblar på dom. Vi börjar prata och han undrar vart jag kommer ifrån. Han heter Richardt och har levt i Munchen i hela sitt liv. ’Vad gör du i Sverige?’ Frågar han mig.

’Jag tänkte skriva en bok’, svarade jag. ’Du är väldigt ung att skriva en bok’. ’Även om man är ung kan man ha idéer’, sa jag. ’Du borde skriva en bok herrn’. ’Men då måste någon läsa den, publicera den, köpa den, nej det verkar onödigt’, är svaret mannen ger mig.

 

På kvällen blir jag full i baren på hostelet. Hostelet heter Jaeger hostel. Den gratis jägermeister är inte någon Jaegermeister utan en billigare kopia.

 

Min sista heldag på denna resa och jag promenerar ut på en långkörare. Mitt ända mål är att finna Pianotheket. Något bra konst museum tydligen. Det levde verkligen upp. P1060505

 

På kvällen har jag fått ny kamrat i sängen ovanför min. Han heter Preston och arbetar som utbildare av piloter. Han är från Sydney och berättar sin historia för mig. ’För några år sedan när jag drack kaffe med en vän, frågade han mig vad jag ville göra helst av allt i livet. Jag sa jag ville bli pilot. Jag hade redan utbildning och arbeta med det jag var utbildad till så livet var egentligen rätt bra. Men tråkigt. Min vän sa, vi ses nästa vecka och då ska du förklara för mig vad du skulle göra för att bli pilot’.

Idag arbetar Preston som pilot, det är inte glamoröst sa han, det är inte enkelt att göra karriär som pilot, men det är värt det, det är värt det alla dagar i veckan, säger han med ett varmt leende.

 

Tack Munchen. Tack Prag. Tack Hamburg. Jag har lärt mig hur det är att vara ensam i rum med massa människor. Jag vet hur det är att vara frustrerad, rädd, feg. Jag har lärt mig lite mer om Tyskland och Tjeckien och jag har skaffat några nya bekanta. Jag är tacksam. Jag är så sjukt tacksam att kunna ha möjlighet att göra sådana saker. För mig är det frihet. Jag är tacksam att jag har en flickvän som låter mig göra sådana saker. Jag är tacksam att vara vid liv. Oftast. Tack. Tack för att du läst.

Vill passa på och tipsa om böcker:

The Irresistible Revolution: Living as an Ordinary RadicalShane Claiborne

Conversations with God: An Uncommon Dialogue - Book 1,2,3 - Neal Donald Walsch
 

-KRJ

P1060526

Vegan käk:P1060488 P1060491 P1060489 P1060511 P1060492 P1060512

Kommentera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.