Fantasy förtrollad

Hej

Jag är förtrollad. Jag är förtrollad av fantasi, ordens gåva till att utrycka fantasin. Här kommer en text med lite tips, lite tankar och ett hopp om sammanslutning

Jag tittade på en rulle tidigare i veckan: The invention of lying

Ricky Gervais, Louie C.K, Jennifer Gardner.

Filmen var väl sådär. Men vilken idé! Alla måste tala sanning hela tiden otroligt fascinerande. Försök föreställ dig detta. Det fanns inte någon ficton och Ricky Gervais jobb är att skriva om pesten på 13 talet. Inte så roligt och enkelt ämne att göra till ett äventyr, om man inte kan ljuga. Han blir vräkt, och han får kicken. Plötsligt så lyckas han ljuga, eller dom har inte något ord för det men han gör ”någonting”. Detta är en otrolig idé tycker jag.

Personligen har jag trillat ned i ett hål. Jag har trillat dit i fantasy träsket. Jag har tidigare tagit avstånd från noveller, romaner och all typ av sådan litteratur. ”Man måste ju lära sig något”, har vart min inställning i många år. Så fick jag i uppgift i engelska kursen jag läser att jag skulle läsa boken ”Magikerna” Lev Grossman.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Magicians_(Grossman_novel)

Lagom skeptisk och lagom slö började jag läsa boken på min Kindle. Efter ungefär 30 minuter in i min läsning sögs jag upp i historien om Quentin. Jag blev helt uppslukad i denna fantastiska värld av fantasi. 27 år tog det innan jag testa läsa denna typ av bok. Sjukt, undrar vad mer jag fördömt och förkastat på grund av fördomar. Det tog inte lång tid att läsa ut ettan och den fick mig osökt att tänka på det gamla super nintendo liret Chrono Trigger. Satan vad bra det är.

 

 

Så fort jag var färdig med Magikerna så förstod jag direkt att det finns flera böcker. Jag köpte tvåa och läste ut den på några dagar. Min flicka läste för något år sedan Hunger spelen och har talat varmt om dom ända sedan dess. På Kindle köper man alla tre böckerna och får allt i en fil. Jag är snart igenom den andra boken och är helt fast. Att följa dessa fantasi människor i denna fruktansvärda kamp mot svält och det ständiga trycket av mord och våld är det ända jag kan bry mig om i min vakna värld på diverse platser. Hela min vardag går åt att försöka planera så jag ska ha tid att läsa. Jag drömmer om dom och jag får klumpar i halsen när dom behandlas orättvist, blir slagna eller säger något fel. Jag är som en 16 åring igen och engageras i dessa tonårs drama. Fascinerande, intressant och en smula lättande. Att lägga ifrån sig böckerna om snubbar som åker till Irak och tar hand om krymplingar, att läsa om Neal som påstås snacka med gud, att lägga undan böcker och existentiella frågor från filosofer från glömda sekel, gör att jag sugs in i min dröm värld och kan för första gången på länge faktiskt njuta av att bara vara. Att få njuta av en vacker tavla eller att bara får unnas av andras fantastiskt kreativa ådror. Samtidigt som jag sugs in i deras visioner, för det är ju faktiskt omöjligt att veta hur framtiden ser ut även om vindarna blåser åt ett håll.

Har du läst någon fet fantasy som bara vart omöjlig att lägga ned?

Att försvinna iväg i ord som tar en på en inre resa där världar skapas av ens eget inre.

Tror du på telepati?

Pennan som skjuter iväg en och får mig att se bilder och få resa iväg i en värld skapad i någon annans inre, det är så vackert. Det är konst och det är en anledning att kliva ur sägen, eller bara ligga kvar att läsa. Jag skulle själv vilja kunna bjuda människor på en sådan resa en dag, få dela med mig av mina egna fantasier och bjuda alla på deras livs åk tur in i mitt inre, in i vårt inre.

Existerar dessa världar någonstans i något parallellt universum?

Kämpar Katniss och Peeta där ute någonstans?

Kanske Quentin fortfarande kämpar att få komma in till Filloroy. Mitt nästa steg känns givet åt Sagan om ringens håll. Kanske det är min julklapp? Harry Potter känns genast långt upp på min läs lista även om jag inte är 15 år. Eller är jag det? Det är spännande att se vart universum för en, inte bara tydliga vägar utan även krokiga, uppför, nerför, åt sidan och inåt.

Någonstans i mittemellan landet vill jag vara, inte i dvala inte i saga utan just här. Just nu. Just sen. Låt oss sluta samman, och enas, låt oss skapa dessa historier tillsammans. Låt oss älska varandra istället för att klandra. Du kan visa vägen som andra kan vandra. Ge oss kraften, ge oss ”dom andra”. Vi kommer lyckas, vi kommer finna varandra.

 

-KRJ

Kommentera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.